#VerhalenVrijdag

De zomervakantie loopt ten einde, maar voor deze #VerhalenVrijdag mag je je wandelschoenen aanhouden. Reis mee naar de zuidkust van Engeland, waar een impulsief besluit van een echtpaar leidt tot een wandeltocht van 1000 kilometer die hun leven voorgoed zal veranderen.  

Elke verhalenliefhebber weet: een goed boek pakt je vast en voert je mee. Het beschrijft zo weinig dat je verbeelding als vanzelf de gaten vult. Een goed boek doet een beroep op al je zintuigen en kan zorgen voor heimwee naar plekken waar je nooit bent geweest. Je kunt snakken naar een ontknoping en toch moeten slikken als je de laatste pagina omslaat. Precies dat had ik met ‘Het zoutpad’.  

‘Het zoutpad’ vertelt het waargebeurde verhaal van Raynor Winn en haar man Moth. In de ruim dertig jaar dat zij samen zijn, hebben ze hun oude boerderij met eigen handen opgeknapt tot een goedlopende B&B. Maar dan verliezen ze binnen een paar dagen tijd hun huis én horen dat Moth ernstig ziek is. Terwijl de moed hen in de schoenen zinkt, vertrekken ze met niets meer dan twee rugzakken en een kleine tent naar het eeuwenoude South Coast Path. En daar begint het verhaal pas echt.  

Het knappe is: eigenlijk gebeurt er niet bijster veel. Raynor en Moth lopen, zoeken naar vlakke grond voor hun tent, regenen nat en drogen weer op, vullen hun hongerige maag met bramen of patat en voeren schuchtere gesprekken met andere wandelaars. En dan zijn er nog Raynors stille gedachten, die ze wel met haar lezers maar meestal niet met Moth deelt.  

De schoonheid van dit boek zit voor mij vooral in de schitterende beschrijvingen van de natuur. Van de rondcirkelende vogels boven de rotsen en kliffen, tot het trouwe gaan en komen van de onvermoeibare zee: ze tillen je boven het alledaagse uit, voeren naar het besef hoe onlosmakelijk mens en natuur met elkaar verbonden zijn. Of zouden moeten zijn. Ja, misschien zijn mensen bijzaak, slechts te gast in de natuur. Het wakkert verlangen in mij aan: laten we toch góede gasten zijn. 

En ondertussen ontvouwt zich met elke stap, iedere ontmoeting en ondanks moeilijkheden een tocht vol ontdekkingen over de betekenis van verlies, het leven en een nieuw begin. Lezen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *